اصلاحات و واژه نامه فارکس
اصطلاحات بازار فارکس
- جفت ارز یا (Currency Pair)
- اهرم (Leverage)
- قیمت تقاضا و عرضه (Bid/Ask Price)
- خرید (Long) یا فروش (Short)
- مارجین یا ودیعه (Margin)
- پیپ (pip)
- لات (Lot)
- صعودی (Bullish) و نزولی (Bearish)
- ریسک به ریوارد (Risk/Reward)
- کارگزاری یا بروکر (Broker)
- دستور معامله (Order)
- حد ضرر (Stop Loss) و حد سود (Take Profit)
- متاتریدر (MetaTrader)
- بالانس حساب (Balance)
- ارزش واقعی حساب (Equity)
- تایم فریم (Timeframe)
- نمودار شمعی (Candlestick)
- منظور از تحلیل تکنیکال چیست؟
- اندیکاتور به چه معناست؟
جفت ارز یا (Currency Pair)
تقریباً ۱۸۰ ارز مختلف در ۱۹۵ کشور مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان معاملهگر یا سرمایهگذار فارکس میتوان عملکرد هر کدام از ارزهای مهم را به کمک تحلیلهای تخصصی ارزیابی کرد. نحوه معامله و ارزشگذاری ارزهای رایج دنیا به این صورت است که ارزش یک ارز نسبت به سایر ارزها محاسبه میشود و در بازار ارز یا همان فارکس معامله و توسط عوامل بازار قیمتگذاری میشود. اگر در بازار فارکس یک ارز را برای معامله انتخاب کنید، حتماً متوجه خواهید شد که ارز در قالب یک جفت نمایش داده میشود.
به طور مثال جفت ارز EURUSD نشانگر قیمت یورو بر اساس دلار آمریکاست. یعنی هر یورو چند دلار قیمت دارد؟ وقتی میخواهید این جفت ارز را در بازار فارکس معامله کنید، در واقع در حال معامله یورو در برابر دلار هستید. وقتی شما میخواهید جفت ارز EURUSD را خریداری کنید، به این معنی است که انتظار دارید یورو بهتر از دلار آمریکا عمل کند و به مرور زمان تقویت شود.
جفت ارزها در سه گروه دستهبندی میشوند:
جفت ارزهای اصلی (Major Pairs): جفت ارزهایی که دلار آمریکا (USD) در برابر سایر ارزهای رایج (EUR، GBP، CAD، CHF، JPY، AUD و NZD) قرار گرفته است.
جفت ارزهای کراس (Cross Pairs): جفت ارزهایی که دلار در آنها وجود ندارد. با این حال این جفت ارزها باید شامل ارزهای دلار استرالیا، دلار نیوزیلند، دلار کانادا، ین ژاپن، فرانک سوئیس، پوند انگلستان و یا یورو باشند. مثل جفت ارزهای GBPAUD، EURCAD یا NZDCAD.
جفت ارزهای نامتعارف (Exotics): جفت ارزهایی که شامل ارزهای ناشناخته یا کمتر شناخته شده باشند را جفت ارزهای نامتعارف میگویم. مثل راند آفریقای جنوبی.
اهرم (Leverage)
اهرم به معنی اعتبار است. شما در بازار فارکس میتوانید بیشتر از آن پولی که آوردهاید معامله کنید. اهرم قدرت خرید شما را بالا میبرد. در واقع وقتی با اهرم کار میکنید میتوانید تا چند برابر موجودی حساب خود وارد معامله شوید. فرض کنید میخواهید جفت ارز USDCAD را معامله کنید. نرخ برابری USDCAD برابر ۱٫۳۱ است. اگر بدون اهرم بخواهید ۱۰۰ هزار دلار معامله کنید، باید ۱۰۰ هزار دلار در حساب خود پول داشته باشید. اما اگر اهرم حساب شما یک به صد باشد، یعنی میتوانید تا ۱۰۰ برابر موجودی حساب معامله کنید. یعنی برای ورود به معامله ۱۰۰ هزار دلاری USDCAD تنها به ۱۰۰۰ دلار پول نیاز دارید.
قیمت تقاضا و عرضه (Bid/Ask Price)
قیمت تقاضا (Bid Price) قیمتی است که بازار ساز یا دلال آماده است تا دارایی یا اوراق بهادار خاص را خریداری کند. قیمت عرضه (Ask) قیمتی است که بازار ساز یا دلال آماده است تا جفت ارز مربوطه را به فروش برساند. به تفاوت قیمت عرضه و تقاضا اسپرد یا Spread گفته میشود. به عنوان معاملهگر اگر میخواهید در بازار فارکس معامله انجام دهید باید به این نکته توجه داشته باشید، که برای فروش جفت ارز باید قیمت Bid را در نظر بگیرید. چونکه بازار ساز با این نرخ از شما خریداری خواهد کرد. برای خرید هم باید از قیمت Ask استفاده کنید. چون بازار ساز تنها با این قیمت حاضر است جفت ارز را به شما بفروشد.
خرید (Long) یا فروش (Short)
وقتیکه معاملهگری روی جفت ارزی خرید میزند، در واقع در حال خرید ارز پایه جفت ارز یا همان بخش اول جفت ارز است. به طور مثال وقتی جفت ارز EURUSD را خریداری میکنید، در واقع یورو را خرید و دلار را فروختهاید. وقتی معامله شما Long یا خرید باشد، در واقع شما انتظار رشد آن جفت ارز را دارید. وقتی هم که جفت ارزی را میفروشید (Short)، باز هم این ارز پایه یا اول جفت ارز (EUR) است که فروخته میشود و ارز دوم (USD) خریداری میشود.
مارجین یا ودیعه (Margin)
مارجین یا ودیعه حداقل پولی است که برای ورود به یک معامله یا باز کردن دستور معاملاتی نیاز است. مارجین به معاملهگر اجازه میدهد تا وارد معاملات اهرمی شود. به طور مثال اگر اهرم حساب معاملاتی یک به صد باشد، برای ورود به معامله ای به ارزش ۱۰۰ هزار دلار در جفت ارز USDCAD تنها به هزار دلار پول نیاز است. وقتی وارد معامله شدید، این هزار دلار به عنوان مارجین بلوکه خواهد شد و وقتیکه معامله بسته شد، این مارجین هم آزاد خواهد شد. مارجین آزاد یا Free Margin هم مقدار پولی است که میتوان برای ورود به معاملات دیگر استفاده کرد.
پیپ (pip)
پیپ مخفف Percentage In Point است و نشانگر کوچکترین واحد حرکتی در جفت ارزهاست. هر پیپ نشانگر رقم چهارم اعشار در جفت ارزهاست. به طور مثال اگر جفت ارز AUDUSD برابر ۰٫۷۰۵۶ باشد، به این معنی است که با یک دلار استرالیا میتوانید ۰٫۷۰۵۶ دلار آمریکا خریداری کنید. اگر جفت ارز یک پیپ حرکت کند، جفت ارز به ۰٫۷۰۵۷ دلار خواهد رسید. این یعنی دلار استرالیا به اندازه یک پیپ در برابر دلار آمریکا گران شده است. پیپ در جفت ارزهایی که یک طرف آن ین ژاپن (JPY) است، نشانگر رقم دوم اعشار جفت ارز است. اگر جفت ارزی پنج رقم اعشار باشد، به رقم پنجم اعشار Pipette گفته میشود. هر Pipette برابر یک دهم پیپ است.
لات (Lot)
در بازار فارکس برای حجم معاملات از لات (Lot) استفاده میشود. لات نشانگر حجم معامله برای ارز پایه جفت ارز است. هر یک لات برابر ۱۰۰ هزار واحد از ارز پایه است. یعنی یک لات EURUSD برابر ۱۰۰ هزار یورو است. میتوان از ضرایب مختلف لات برای حجم معامله استفاده کرد. به طور مثال ۰٫۱ لات برابر است با ۰٫۱ ضرب در ۱۰۰ هزار که میشود ۱۰ هزار واحد. یعنی ۰٫۱ لات EURUSD برابر ۱۰ هزار یورو است.
صعودی (Bullish) و نزولی (Bearish)
انتظارات بازار میتواند نشان دهد که روند کلی بازار سهام یا ارز چگونه خواهد بود. وقتی انتظارات بازار صعودی یا Bullish است یعنی همه انتظار افزایش یا رشد بازار مربوطه را دارند. وقتی انتظارات بازار نزولی یا Bearish است، به این معنی است که همه انتظار کاهش یا افت بازار مربوطه را دارند.
ریسک به ریوارد (Risk/Reward)
نسبت ریسک به ریوارد نشان میدهد که به ازای هر دلاری که ریسک میشود، چند برابر آن بازدهی یا سود به دست خواهد آمد. به طور مثال نسبت ریسک به ریوارد یک به سه به این معنی است که به ازای هر یک دلار ریسک، سه دلار بازدهی در کار خواهد بود.
کارگزاری یا بروکر (Broker)
کارگزاری یک شرکت واسطهای است که تراکنشهای معاملهگر را اجرا میکند. برای اینکه بتوانید در بازار فارکس یا سهام کار کنید، باید ابتدا یک حساب معاملاتی در نزد کارگزار افتتاح کنید و سپس آن را به اندازه دلخواه شارژ کنید. کارگزار امکاناتی در اختیار معاملهگر قرار خواهد داد تا به بازار وصل شود و بتواند به خرید و فروش بپردازد.
دستور معامله (Order)
دستور معامله یک تراکنش معاملاتی است که از طریق پلتفرمهای معاملاتی مثل متاتریدر (MT4) به کارگزار ارسال میشود تا در بازار اجرا شود.
حد ضرر (Stop Loss) و حد سود (Take Profit)
وقتی در بازار فارکس وارد معامله میشوید، باید معامله در یک قیمتی بسته شود تا نتیجه آن مشخص شود. هر معاملهای در نهایت یا در سود بسته خواهد شد و یا در ضرر. میتوان معامله را در نقطه سر به سر هم بست، یعنی نه ضرری در کار باشد نه سود. در بازار فارکس این امکان وجود دارد که برای معامله حد سود و حد ضرر تعیین کرد. یعنی با رسیدن قیمت بازار به این سطوح معامله بسته شود. حد سود یا TP سطحی است که با هدف رسیدن بازار به این حد وارد معامله میشویم. حد ضرر یا SL جایی است که قبول میکنیم معامله اشتباه بوده و آن را میبندیم.
به طور مثال اگر پیشبینی میکنید که قیمت اونس طلای جهانی به ۲۰۰۰ دلار خواهد رسید، میتوانید حد سود را همین ۲ هزار دلار در نظر بگیرید. در مقابل باید ریسک معامله را هم در نظر گرفت. یعنی اگر معامله طبق پیشبینیها عمل نکند، باید یک جایی معامله را بست. این سطح معمولاً همان حد ضرر یا SL معامله است. وقتی تحلیل باطل شود، حد ضرر فعال میشود و معامله بسته میشود.
متاتریدر (MetaTrader)
برای اینکه بتوانید در بازار فارکس، سهام یا سایر بازارهای مالی فعالیت کنید، باید به قیمتهای زنده و تاریخی بازار دسترسی داشته باشید. برای این کار نرمافزارهای مختلفی طراحی شده که به شما این امکان را میدهد تا از طریق اینترنت و با یک کامپیوتر ساده یا حتی گوشی موبایل به بازار وصل شوید و علاوه بر تحلیل بازار، اقدام به خرید و فروش کنید. متاتریدر یکی از نرمافزارهای رایج و محبوب در میان معامله گران است. شما میتوانید به کمک متاتریدر بازار را تحلیل و در صورت نیاز وارد معامله شوید. متاتریدر یک نرمافزار تحلیلی و معاملاتی است و قابلیت نصب روی گوشی و کامپیوتر را دارد.
بالانس حساب (Balance)
بالانس حساب همان ماندهحساب یا موجودی حساب است.
ارزش واقعی حساب (Equity)
بالانس حساب همان ماندهحساب است، اما اگر یک معامله باز داشته باشید، سود یا زیان این معامله در موجودی نهایی حساب تأثیر خواهد گذاشت. اینکه ارزش واقعی و فعلی حساب شما چقدر است را میتوانید در بخش Equity مشاهده کنید. در واقع Equity برابر است با مجموع ماندهحساب و سود یا زیان معامله.
تایم فریم (Timeframe)
تایم فریم همان نمودار زمانی است. نمودار یا چارتهای قیمتی از دو محور زمان و قیمت تشکیل میشوند. محور افقی همان محور زمان است و محور عمودی، محور قیمت. در بازارهای بزرگی مثل بازار فارکس که هر روز و هر لحظه قیمتها در نوسان هستند، باید مقیاس تغییر تاریخ و زمان را به طور دقیق انتخاب کرد. اگر مقیاس نمودار زمانی یک روز باشد، به این معنی است نمودار نشانگر قیمتها با فاصله زمانی یک روز است. اگر یک ساعته باشد، فاصله زمانی قیمتها روی نمودار هم یک ساعت خواهد بود. اگر نوع نمودار شمعی باشد، هر کندل یا شمعی که در نمودار تشکیل میشود، نشانگر نوسانات یک ساعت است. یعنی هر کندل یک ساعت عمر دارد.
نمودار شمعی (Candlestick)
نمودار شمعی ژاپنی نوعی نمودار است که در آن تغییرات و نوسانات قیمت در قالب یک کندل یا همان شمع نشان داده میشود. هر کندل از چهار قیمت مختلف تشکیل شده است: قیمت بازگشایی کندل (Open)، قیمت بسته شدن (Close)، بالاترین قیمت (High) و پایینترین قیمت (Low).
- نمودار خطی
- نمودار میله ای
- نمودار کندل استیک یا شمعی
نمودار کندل استیک بیشترین حجم اطلاعات را به کاربران ارائه داده و از این رو با محبوبیت بسیار زیادی روبرو است. نمودار کندل استیک از چندین شمع ساخته شده است که در بالا به معرفی آنها پرداختیم. دقت داشته باشید که کندل استیک به عنوان یک استراتژی معاملاتی در بازار فارکس نیز شناخته میشود. شما میتوانید با الگوهای رایج کندل استیک معاملات مطمئن تری برای خود در بازار رقم بزنید.
منظور از تحلیل تکنیکال چیست؟
در یک تعریف ساده تحلیل تکنیکال یک روش نموداری برای تحلیل رفتار قیمت است. اگر به نمودار قیمت سهام در بازار دقت کرده باشید، خواهید دید این نمودار از دو مؤلفه قیمت و زمان تشکیل شده است. بنابراین نمودار قیمت سهم، نشاندهنده مکان هندسی نقاطی است که از دو عامل قیمت و زمان تشکیل شدهاند.
اندیکاتور به چه معناست؟
واژه «اندیکاتور»، به معنای «شاخص» یا «نشانگر» است. اندیکاتورها در واقع ابزارهایی هستند که با اعمال یکسری روابط ریاضی مشخص، روی قیمت سهم یا حجم معاملات یا هر دو شکل میگیرند و از آنها برای هشدار، پیش بینی و تایید تحلیل استفاده میشود. آشنایی با اندیکاتورهای مختلف به تحلیلگران کمک میکند تا سرعت و دقت تحلیلهای خود را افزایش دهند.
مثلا یکی از اندیکاتورهای مشهور و نسبتا ساده تحلیل تکنیکال، اندیکاتور «میانگین متحرک ساده» است. هر نقطه روی این اندیکاتور، میانگین قیمت در چند دوره گذشته (مثلا ۱۰ روز گذشته) را نمایش میدهد. از اندیکاتور میانگین متحرک ساده برای شناسایی روند سهم استفاده میشود. به این صورت که اگر در حال رشد باشد، نشاندهنده روند صعودی و اگر در حال کاهش باشد، نشاندهنده روند نزولی است. در تصویر زیر دو اندیکاتور میانگین متحرک ۱۰ روزه و ۵۰ روزه نمایش داده شده است.
تحلیل فاندامنتال – Fundamental Analysis
اصطلاحات فاندامنتال فارکس نیز در این بازار نقش بسیار مهمی در تحلیل جفت ارزها دارند. تحلیل فاندامنتال نیز روش دیگری برای تحلیل جفت ارزها در بازار فارکس است که شرایط متفاوتی نسبت به تحلیل تکنیکال فارکس دارد. در تحلیل فاندامنتال معامله گران با استفاده از دادهها و اطلاعات اقتصادی و اخبار مربوط به جفت ارزها و همچنین بررسی دادههای فاندامنتالی مانند ارزش ذاتی و یا مواردی از این دست آینده قیمت یک جفت ارز را پیش بینی مینمایند. به طور مثال اگر شرایط اقتصاد کشور آمریکا در شرایط کاملاً مساعدی قرار گرفته و هر روز شاهد شنیدن اخبار اقتصادی مثبت از این کشور باشیم، عملاً چنین اخباری میتواند منجر به تقویت دلار آمریکا در بازار فارکس شود. یک تحلیلگر فاندامنتال با الهام گرفتن از این اخبار به این نتیجه میرسد که بایستی در جفت ارزهای که در آن دلار آمریکا نقش دارد، وارد معاملاتی به نفع دلار آمریکا شود.
در جفت ارز هایی که دلار آمریکا در صورت و به عنوان عرض پایه تعریف شده است، بایستی برای خرید آن به فرد اقدام شود و در مواردی که دلار آمریکا به عنوان ارز متقابل قرار گرفته بایستی برای فروش آن جفت ارز اقدام نماید.
تحلیل فاندامنتال یک دانش بسیار گسترده و وسیع برای تحلیل جفت ارز ها است که از پارامترهای اقتصادی و اخبار بسیار زیادی برای آن استفاده میشود. برای استفاده از این روش تحلیلی در بازار فارکس نیاز به تجربه و دانش کافی خواهیم داشت. توصیه میکنیم که کاربرانی که به تازگی قصد ورود به بازار فارکس را دارند، در قدم اول از روش ها و استراتژی های تکنیکال ای برای پیش بینی و تحلیل جفت ارز ها استفاده نموده و سپس دنبال استفاده از تکنیک ها و روشهای تحلیل فاندامنتال برای این منظور باشند. در واقع به مرور زمان کاربران بایستی با اصطلاحات و نکات مربوط به تحلیل فاندامنتال فارکس بیشتر آشنا شده تا بتوانند بدون هیچ اشتباهی از آن در بازار استفاده نمایند.