آموزش کامل الگوی چکش معکوس + نکات مهم
- الگوی چکش معکوس چیست؟
- چکش معکوس چه شکلی است؟
- انواع چکش معکوس از لحاظ رنگ
- چکش معکوس چگونه تشکیل میشود؟
- جزئیات شکل گیری چکش معکوس
- کندل چکش معکوس دقیقا به چه معناست؟
- مزایا و معایب کندل چکشی معکوس
- کندل چکش معکوس برای مبتدیان و تاجران پیشرفته
- استراتژی معاملاتی چکش معکوس
- نکات ضروری در مورد معامله با چکش معکوس
یک تاجر برنج ژاپنی به نام Munehisa Homma ایده نمودارهای کندل استیک را در قرن هجدهم توسعه داد. امروزه، معاملهگران از نمودارهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال خود برای پیشبینی آنچه ممکن است در مورد قیمت داراییها اتفاق بیفتد، استفاده میکنند.
از جذابیتهای یادگیری الگوهای کندل استیک، وجه تسمیه (دلیل نامگذاری) آنها است که متناسب با شکل کندلها انجام شده و یادگیری و ماندگاری شکل آنها را در ذهن آسانتر میکند. به عنوان مثال همین الگوی چکش و الگوی چکش معکوس، الگوی هنگینگ من (مرد آویزان) و ….
الگوی چکش معکوس Inverted hammer pattern چیست؟
چکش معکوس یک الگوی کندل استیک است که پایان روند نزولی را نشان میدهد. با مشاهده این الگو روی نمودار قیمت متوجه میشوید که فشار خرید وجود دارد. از این رو، قیمتها ممکن است شروع به افزایش کنند. بنابراین چکش معکوس به معاملهگران هشدار میدهد که یک برگشت صعودی ممکن است در انتظار آنها باشد. برگشت صعودی به این معنی است که خریداران روند نزولی را تصاحب کرده و روند را به حالت صعودی تغییر خواهند داد.
الگوهای کندل استیک حرکت قیمتها را در نمودار قیمت نشان میدهند. این الگوها به معاملهگران کمک میکنند تا جهت قیمت آتی دارایی را پیشبینی کنند. کندل چکش معکوس یکی از چنین الگوهای نموداری است.
چکش معکوس چه شکلی است؟
همانطور که از نام آن پیداست، الگوی چکش معکوس در تحلیل تکنیکال شبیه یک چکش وارونه است. بدنه کوتاه و فتیله بالایی بلندی دارد که به آن سایه میگویند. در قسمت پایین نیز ممکن است یک فتیله کوچک داشته باشد.
فتیله بالایی به طور حداقل، دو برابر اندازه بدنه واقعی است. در تصویر زیر میتوانید شکل یک کندل چکش معکوس را ببینید. به طول بدنه و فتیله (سایه) و قیمتهای باز و بسته شدن دقت کنید.
بدنه محدوده قیمت باز تا بسته شدن را نشان میدهد و فتیله، بالا و پایین شدن قیمت در طول دوره معاملاتی را مشخص میکند. رنگ بدنه کندل جهت قیمت دارایی را نشان میدهد. بدنههای سفید یا سبز نشان دهنده افزایش قیمت هستند. برعکس، بدنههای مشکی یا قرمز کاهش قیمت را نشان میدهند.
انواع چکش معکوس از لحاظ رنگ
کندل چکشی معکوس میتواند قرمز یا سبز باشد. یک کندل چکشی معکوس سبز (صعودی) زمانی شکل میگیرد که قیمت بسته شدن بالاتر از قیمت افتتاحیه باشد و فتیله بالایی کشیده و طولانی وجود داشته باشد.
برعکس، یک کندل چکش معکوس قرمز (نزولی) زمانی تشکیل میشود که قیمت بسته شدن کمتر از قیمت باز شدن باشد و یک فتیله بالایی کشیده و طولانی وجود داشته باشد.
در هر دو مورد، قیمتهای بسته شدن و باز شدن بسیار نزدیک به هم هستند و طول فتیله بلند است. بدین ترتیب شکل کندل به صورت یک چکش معکوس ظاهر میشود. یک چکش معکوس سبز نسبت به همتای قرمز خود نشانگر صعودیتری در نظر گرفته میشود، اگرچه هر دو چکش صعودی هستند.
البته ذکر این نکته حائز اهمیت است، که با توجه به قابلیت تغییر رنگ کندلها در متاتریدر، در چارتهای مختلف امکان دارد که این کندلها را به رنگهای مختلف که متناسب با سلیقه تریدر تنظیم شده، مشاهده نمایید.
چکش معکوس چگونه تشکیل میشود؟
الگوی چکش معکوس زمانی شکل میگیرد که معاملهگران صعودی اعتماد به نفس پیدا کنند و قیمتهای باز، پایین و بسته تقریباً یکسان باشند. معاملهگران روند صعودی با تسلط بر بازار سایه بالایی را ایجاد میکنند و تا جایی که میتوانند قیمتها را بالا میبرند.
از سوی دیگر، خرسها یا فروشندگان کوتاه مدت، فتیله کوچک پایینتری را تشکیل میدهند، زیرا با افزایش قیمتها مخالفت میکنند و در تلاش هستند قیمتها را به جایی که در زمان باز شدن بوده برسانند. با این حال، با ظاهر شدن یک چکش معکوس، فشار خرید بر خرسها غلبه میکند و قیمت در سطح بالاتری قرار میگیرد.
بنابراین، چکش معکوس به عنوان یک سیگنال صعودی تفسیر میشود. به لطف فشار خرید قدرتمند خریداران، قیمتها در برابر روند نزولی مقاومت میکنند. کندلی که روز بعد ظاهر میشود توسط معاملهگران به عنوان یک سیگنال متوالی برای قضاوت در مورد اینکه آیا قیمتها ممکن است افزایش یابد یا ممکن است دوباره شروع به کاهش کنند، در نظر گرفته میشود.
چکش معکوس میتواند در طول یک روند صعودی نیز رخ دهد. هنگامی که این اتفاق میافتد، آن را یک ستاره تیرانداز یا شوتینگ استار Shooting Star مینامند و به معاملهگران در مورد بازگشت نزولی در آینده هشدار میدهد.
این کندل زمانی شکل میگیرد که قیمتهای باز، پایین و بسته تقریباً یکسان باشند. یک کندل شوتینگ استار در بالای یک روند صعودی واقع میشود و نشان میدهد که خرسها بر گاوها غلبه کردهاند و قیمت بسته شدن را به پایینتر از قیمت باز شدن رساندهاند.
جزئیات شکلگیری چکش معکوس
الگوی چکش معکوس صعودی شامل دو کندل است، یک کندل با بدنه بلند سیاه یا قرمز و به دنبال آن یک کندل با بدنه کوتاه و فتیله بالایی بلند. کندل بلند در روز اول و کندل کوتاه در روز دوم ظاهر میشود. هر دو کندل در پایین محدوده معاملاتی شکل میگیرند.
روزی که کندل چکش معکوس شکل میگیرد، بازار در انتهای محدوده معاملاتی باز میشود. خریداران تلاش میکنند روند نزولی را معکوس کنند، اما این افزایش به اندازه کافی قوی نیست (به دلیل مقاومت فروشندگان). بنابراین، قیمت دارایی نزدیک به قیمت اوپنینگ کندل بسته میشود.
البته به یاد داشته باشید که در بازارها هیچ قطعیتی وجود ندارد. تنها در روز دوم میتوان قطعیت بیشتری را در نظر گرفت. در این مرحله، قیمت بالای بدنه چکش معکوس باز میشود. این تایید با افزایش قیمت باز شدن، قابل اعتمادتر میشود.
کندل چکش معکوس دقیقا به چه معناست؟
کندل چکش معکوس پس از یک روند نزولی طولانی مدت ظاهر میشود که نشان دهنده فشار خریدار است. ظهور این کندل به معاملهگران هشدار میدهد که ممکن است یک برگشت صعودی در راه باشد. بدنه کوتاه کندل نشان میدهد که قیمت دارایی به اندازه کافی کاهش یافته و فروشندگان کنترل بازار را از دست دادهاند.
با این حال، معاملهگران نباید چکش معکوس را به تنهایی ببینند. آنها باید از اندیکاتورهای تکنیکال و سایر الگوهای کندل استیک برای تصمیمگیری آگاهانه استفاده کنند. به عنوان مثال، یک فتیله فوقانی بسیار بلند، یک شاخص قوی از یک برگشت صعودی است. همچنین، یک الگوی چکش معکوس سبز نشان دهنده یک سوگیری صعودی است.
بنابراین، بسته به آنچه که اندیکاتورهای مختلف و کندلهای بعدی به شما میگویند، تنها در صورتی به خرید طولانی مدت فکر کنید که احساس میکنید روند صعودی ادامه خواهد داشت. از سوی دیگر، اگر معتقدید چکش معکوس به اندازه کافی قدرتمند نیست، باید بفروشید (خروج کنید). زیرا به احتمال زیاد روند نزولی از سر گرفته خواهد شد.
مزایا و معایب کندل چکش معکوس
شناسایی چکش معکوس آسان است. به این معنا که این کندل به راحتی قابل تشخیص است. زیرا در پایین محدوده معاملاتی ظاهر میشود و شکل متمایز یک چکش وارونه را دارد. در نتیجه این الگوی کندل استیک برای مبتدیان مناسب است.
سرمایهگذاران میتوانند موقعیتهای خود را در نقاط مختلف وارد کنند. چکش معکوس به سرمایهگذاران این امکان را میدهد تا موقعیتهای خود را در شروع روند صعودی یا زمانی که روند صعودی در حال افزایش است، وارد کنند.
با این حال چکش معکوس ممکن است یک شاخص کوتاه مدت باشد و در معاملات بلندمدت کاربرد نداشته نباشد. بنابراین، مهم است که قبل از هر حرکتی، جهت بازار را تایید کنید. علاوه بر این معاملهگران برای تصمیم گیری آگاهانه به شاخصهای دیگری نیاز دارند. در واقع معاملهگران نمیتوانند از چکش معکوس به تنهایی استفاده کنند. آنها باید به شاخصهای دیگر نگاه کنند تا بهترین تصمیم را بگیرند.
کندل چکش معکوس برای تریدرهای مبتدی و پیشرفته
چکش معکوس برای تریدرهای مبتدی و پیشرفته به یک اندازه مفید است. این کندل الگویی است که معاملهگران میتوانند از آن برای ایجاد، فروش یا خرید استفاده کنند. همچنین بسیار سر راست و نمایان است.
از این رو، مبتدیان نیز میتوانند از آن استفاده کنند. با این حال، اتخاذ تصمیمات معاملاتی بر اساس ترکیبی از عوامل و سیگنالهای معاملاتی ضروری است. این عوامل شامل عوامل احساسی و همچنین تحلیل تکنیکال و الگوهای نموداری میشود. تصمیمگیری بر اساس الگوی چکش معکوس به تنهایی توصیه نمیشود.
اگر میخواهید در دنیای معاملات فارکس وارد شوید، پلتفرمهایی مانند TradingView، ابزارها و ویژگیهای طراحی هوشمندی را ارائه میکنند تا به شما در استفاده از نمودارها و انجام تحلیلهای تکنیکال کمک کنند.
استراتژی معاملاتی چکش معکوس
نمودار زیر را مشاهده کنید قیمت برای چندین روز به طور مداوم کاهش یافته است.
اکنون، روی کندل پایینی تمرکز کنید که یک «چکش معکوس» است. پس از ریزش بزرگ قیمت در روز قبل، قیمت در زیر کندل قبلی باز میشود، بالا میرود و سپس کمی بالاتر از قیمت اوپنینگ بسته میشود و چکش معکوس شکل میگیرد.
این اولین سیگنالی است که نشان میدهد قیمت به اندازه کافی سقوط کرده است و اکنون میتواند به سمت بالا افزایش یابد. معاملهگران اکنون منتظر کندل بعدی هستند. اگر سبز باشد، زمانی که قیمت از بالای «چکش معکوس» بالاتر رفت، باید دارایی را خریداری کرد. استاپ لاس، قیمت باز شدن کندل «چکش معکوس» خواهد بود.
برای اینکه بهتر متوجه شوید، ما فقط سه کندل پایینی از نمودار بالا را در زیر آوردهایم و استراتژی معاملاتی چکش معکوس را مشخص کردهایم.
همان طور که گفتیم هنگامی که کندل «چکش معکوس» روی نمودار شکل گرفت، معاملهگر منتظر کندل بعدی است. اگر کندل بعدی قرمز باشد و قیمت به زیر “چکش معکوس” سقوط کند، الگو شکست خورده است و هیچ معاملهای نباید انجام شود.
اگر کندل بعدی سبز بود و قیمت بالاتر رفت، معاملهگر منتظر میماند تا قیمت به بالاتر از حد چکش معکوس برسد. این مورد تایید میکند که خریداران کنترل دارند و قیمت میتواند بالاتر برود. در این حالت دارایی خریداری میشود. همانطور که در تصویر بالا به وضوح نشان داده شده است، در قیمت پایین الگوی چکش معکوس یک توقف ضرر تعیین شده است.
نکات ضروری در معامله با چکش معکوس
توجه داشته باشید، قرار دادن استاپ لاس برای هر معاملهای که انجام میدهید بسیار مهم و ضروری است. اگر قیمت به زیر کندل چکش معکوس برود، به این معنی است که دلیل انجام معامله شکست خورده و منتفی است.
حد ضرر را حتماً رعایت کنید. این بخشی از نظم و انضباط در معامله است که مسلماً مهمترین جنبه تبدیل شدن به یک معاملهگر موفق خواهد بود. همیشه در ابتدا معاملات کوچک انجام دهید. یاد بگیرید که سود ببرید، یاد بگیرید که ضرر کنید. ذهن شما به تدریج برای پذیرش هر دو آماده میشود.
به یاد داشته باشید، هر معاملهای نمیتواند موفق باشد. حتی بهترین معاملهگران تنها 6-7 بار از 10 بار معامله سودآور خواهند بود.
زمانی که یک معاملهگر تجربه کسب میکند، میتواند استراتژی معاملاتی خود را تغییر دهد و آن را به شکل مناسبی ایجاد کند. این به زمان و تلاش نیاز دارد. تنها کافی است در ابتدا بر یادگیری و مشاهده نمودارها تمرکز کنید.
برای آشنایی با سایر الگوهای کندل استیک، میتوانید به صفحه نقد و بررسی بهترین الگوهای معاملاتی وارد شوید و با مقالات متنوع آموزشی این بخش، انواع الگوهای معاملاتی، کاربرد آنها و نحوه تحلیل با هر الگوی معاملاتی را بیاموزید.